ресурси:

коронавирус

Пандемията свари всички нас неподготвени. Изправи ни пред трудната задача да променим рязко всекидневието си и да живеем в социална изолация месеци наред. Проучванията и прогнозите показват, че пандемията ще остави дългосрочни следи върху психичното здраве на обществата. За щастие нашата наука многократно е доказала, че човекът има ресурси да се справя с подобни събития, а психолозите разполагат с полезни насоки и методи за покрепа на процеса.

коронавирус и деца

Наши статии, свързани с темата

училище пандемия коронавирус

Обратно на училище в условия на пандемия

Учениците са една от най-засегнатите групи от коронавирус пандемията. В следващите редове ще споделим какво бихте могли да направите, за да улесните прехода, и как да разберете, ако детето ви изпитва затруднения.

детска градина, ясла, психолог, логопед, подготовка, тръгване

Обратно на детска градина и ясла – какво е важно да знаем

Това може да бъде колкото вълнуващо и очаквано, толкова и предизвикателно. В следващите редове са предложени няколко насоки, с които да онагледим преживяванията на децата и да спомогнем процеса на реадаптация към яслата и детската градина.

родителско прегаряне burnout умора стрес

Родителско прегаряне

Какво е “родителско прегаряне” и какви са последсвията от него? Как да разпозная симптомите и кога да потърся подкрепа?

семейни конфликти, психология, психотерапия, консултация, скандали, караници

Затворени у дома – как да се справим със семейните конфликти?

Карантината продължава и цялото семейство е затворено у дома. В тази ситуация е възможно семейните „търкания“ и конфликти да зачестят. В следващите редове ще споделя с вас няколко идеи как да разведрите семейната обстановка и да разпуснете напрежението.

работа деца home office карантина

Работа от вкъщи + Деца = Мисията възможна

В условията на карантина много родители се сблъскаха с ново предизвикателство – съчетаване на работа от вкъщи с грижа за децата. Ето няколко идеи как да облекчите всекидневието.

Полезни връзки

Група международни организации, сред които Parenting for Lifelong Health, Световна здравна организация и UNICEF, разработват и предоставят ресурси със свободен достъп с насоки към родителите за това как да се справят в ситуацията на пандемия. Ресурсите са достъпни на български език и можете да ги рагледате тук:

Повече от 50 организации в хуманитарния сектор, сред които Световната здравна организация, UNICEF, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, съставят детската книжка “Моят герой си ти”, която цели да подкрепи децата, като им покаже как могат да се борят с коронавируса. Книжката може да разгледате тук:

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: