родителско прегаряне burnout умора стрес

Родителско прегаряне

Все по-често в обществото ни се говори за синдрома на професионално прегаряне (т.нар. burnout синдром), но темата за родителското прегаряне сякаш остава табу. Прието е, че децата са източник на удовлетворение и радост за своите родители, и се пренебрегва фактът, че грижите за тях биха могли да бъдат сериозен източник на умора и стрес.

Съвременните родители имат достъп до голямо количество ресурси за това как да полагат възможно най-добри грижи за децата си. В по-голямата си част те са полезни и с важно съдържание, но множеството статии, книги, уебинари с напътствия за родителство поставят сериозни очаквания и изисквания към ролята на родител. Натискът се засилва, когато добавим нашумелите блогъри, снимките на щастливи родители и деца в социалните мрежи, популярните нови термини и идеологии за “позитивно родителство”, “привързано родителство” и т.н. “Претоварен” от количеството информация, често се случва родителят да се подхлъзне в опасна посока, стремейки се да бъде “перфектен родител”. А това е един от основните рискови фактори за родителско прегаряне.

Какво е родителско прегаряне?

Родителското прегаряне е реакция на продължително излагане и преживяване на високи нива хроничен стрес, който отива отвъд ресурсите и възможностите за справяне. То не се ограничава до обичайните трудности, с които се сблъсква родителят. В крайните си степени родителското прегаряне се характеризира с прекомерно изтощение на когнитивно, емоционално и физическо ниво, свързано с родителската роля. Това е изтощение до степен, в която родителят вече не изпитва удоволствие да прекарва време с детето си, емоционално дистанциран е от него и се съмнява в способността си да бъде добър родител. Възможно е да се появят мисли за “бягство” от ролята на родител и всички стресови фактори, свързани с нея.

Когнитивни и емоционални симптоми на родителско прегаряне:
 • Емоционална преумора
 • Усещане за некомпетентност като родител
 • Липса на удоволствие от родителството
 • Повишена раздразнителност
 • Затруднена концентрация
 • Разсеяност и често забравяне
Физически симтоми на родителско прегаряне:
 • Физическа умора и неспособност за извършване на рутинни задължения
 • Трудности със съня (напр. със заспиването, чести будения и др.)
 • Главоболие
 • Напрежение в мускулите или области на тялото (напр. рамене, кръст)
 • Здравословни проблеми
Какви са последствията?

Родителското прегаряне има негативно влияние върху всички членове на семейството. Родителят обикновено осъзнава промяната и силната разлика между себе си от преди и родителя, който е сега. Това често е съпроводено с преживяване на чувства като тъга, вина, срам и гняв, насочен към себе си. Възможно е да се появят проблеми със съня, зависимости, мисли за самоубийство. Зачестяват конфликтите в двойката. Страда емоционалната връзка между детето и родителя, а грижите се ограничават до необходимия физически минимум. Повишава се риска от прибягване до вербална и физическа агресия, като резултат от липсата на ресурси за справяне.

“За мен, най-голямата трудност около прегарянето беше да осъзная в какво съм се превърнала… зеленчук, човек без дух, без нищо… Бях толкова негативна спрямо себе си и всичко, което имаше общо с мен… Дори не можех да се погледна в огледалото, беше невъзможно”

– Вероника – родител, преживял родителско прегаряне
Какво да направя?

Ако припознавате себе си в горните редове – не сте сами! Според изследванията родителското прегаряне се среща при 8 до 36% от родителите, като засегнати са както майките, така и бащите. За щастие изследванията също показват, че с навременна и адекватна подкрепа, трудностите могат да бъдат преодолени. Ако описаните симптоми и преживявания съвпадат с вашето положение – потърсете професионална помощ от квалифициран специалист в сферата на психичното здраве.


Източници:

Hubert, S., & Aujoulat, I. (2018). Parental burnout: When exhausted mothers open upFrontiers in psychology9, 1021.

Mikolajczak, M., Gross, J. J., &Roskam, I. (2019). Parental Burnout: What Is It, and Why Does It Matter?Clinical Psychological Science7(6), 1319-1329.

Mikolajczak, M., Raes, M. E., Avalosse, H., & Roskam, I. (2018). Exhausted parents: sociodemographic, child-related, parent-related, parenting and family-functioning correlates of parental burnout. Journal of Child and Family Studies27(2), 602-614.

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: