igra sapuneni baloni

Ползите от игра със сапунени балони

Сапунени балони! Всяко малко дете обожава играта с тях, но не всеки знае колко полезна може да бъде тя. Това е една от игрите, които могат да бъдат използвани за подкрепа на почти всички сфери на детското развитие! Ето как:

Груба моторика

По време на игра със сапунени балони децата скачат, тичат, протягат се, клякат и т.н., и т.н. Това е чудесен начин да накарате детето да се раздвижи и да изразходи енергия. Междувременно активността и разнообразието от движения подкрепя развитието на грубата моторика. Може да обогатите още играта като добавите препятствия, през които детето трябва да премине, за да спука балоните. Това могат да са мебелите у дома (напр. табуретка, стол, маса, одеяло, чаша, играчка) или ако играете навън – неща от природата (напр. камъни, клони).

Фина моторика

Играта със сапунени балони подкрепя развитието на фината моторика, когато детето отваря и затваря шишето с балони. Тези действия изискват специфични умения – упражняване на сила в определена посока за отвъртане и завъртане; координиране на двете ръце, така че едната да държи шишето, а другата – капачката. На пръв поглед това изглежда лесно, но всъщност изисква време, постоянство и усилия, за да бъде овладяно до съвършенство. По-малките деца обикновено се затрудняват с тази задача, но може да ги подкрепите като леко отвиете капачката на балоните и ги оставите сами да довършат започнатото. Постепенно отдръпнете подкрепата си. Друг начин за упражнение на уменията от сферата на фината моторика е предварително да определите чрез какво движение ще бъдат пукани балоните – може да редувате различните пръсти или да въведете различни знаци (напр. чрез знак за мир).

Социални умения и комуникация

Може да упражнявате социалните умения и уменията за комуникация като разпределите роли в играта. Необходимо е един от участниците да бъде назначен като „пазител на балоните“. Може играчите да договорят знак, след който пазителят да издухва балоните. Ако играчите са повече, може да въведете редуване, с което упражнявате уменията за изчакване. Това е подходяща игра и за въвeждане на идеята за лично пространство и граници. Ако децата са повече, обяснете какво е „лично пространство“, колко важно е да го пазим и дайте пример с играта на балони – когато пазителят издухва балоните, всички трябва да внимават да не се бутат, докато се опитват да ги спукат.

Езиково развитие

Играта на балони може да е в полза и на езиковото развитие на детето. За да подкрепите разбирането, давайте разнообразни заръки, които другият да изпълнява. Например: Покажи ми как скачаш!, Къде са ти ушите?, С кое помирисваш? и т.н. След като подадете инструкция и тя бъде изпълнена, издухайте голямо количество балони и похвалете изпълнението. Ако инструкцията е твърде сложна и детето не се справи, повторете я пак и му покажете какво очаквате да направи. Стремете се да съобразявате подаваните инструкции с възрастта на детето. След това разменете ролите, за да упражните употребата на езика.

Когнитивно развитие

Докато играете със сапунени балони, описвайте големината на балоните, колко високо са, как се движат, колко са на брой, къде се намират и всичко друго, за което се сетите. По този начин подкрепяте развитието на различни когнитивни умения и въвеждате понятия – големина, височина, посока, количество и други. Например: Ехааа, виж колко е голям този балон! А пък ей този е най-малкият! Кой балон е най-ниско? А кой е най-високо? А, виж – има балон зад теб! и т.н.

Още области и полезни умения, които играта развива:
  • координация око-ръка – чрезуцелване на отвора на шишето;
  • себепознание – чрез идентифициране на частите на тялото при подаване на инструкции;
  • визуално проследяване;
  • орално-моротни умения – при издухване на балоните;
  • самоконтрол – при изчакване на ред.

Както виждате, играта със сапунени балони има безкрай много приложения и надали сме изброили всички възможни! В различните си варианти, би била подходяща за различни възрасти, а броят на участниците е неограничен. Винаги съобразявайте играта с възрастта и уменията на детето и се стремете към взаимно забавление. По този начин ще подкрепите увереността на детето в собствените му способнсоти и ще го подкрепите да развие нови.

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: