семейни конфликти, психология, психотерапия, консултация, скандали, караници

Затворени у дома – как да се справим със семейните конфликти?

Карантината продължава и цялото семейство е затворено у дома. Напрежението около вируса е високо, не се знае кога ограниченията ще отпаднат, на децата се налага да учат дистанционно, не могат да изразходват енергия навън, а повечето родители за пръв път работят онлайн от вкъщи. Ресурсите за справяне на всеки от членовете на семейството са тласнати до краен предел – от необходимостта за придобиване на нови умения, до невъзможността за минутка спокойствие и усамотение за няколко часа. В тази ситуация е възможно семейните „търкания“ и конфликти да зачестят. В следващите редове ще споделя с вас няколко идеи как да разведрите семейната обстановка и да разпуснете напрежението.

Да си го кажем директно – всички се тревожим!

И това е съвсем нормално. Тревогата около опасността от зараза, собственото здраве и това на близките се превърна в наш спътник през последните седмици. Непрекъснато ни заливат вълни от информация и черни статистики, което не помага, напротив. Работните места и доходите на много хора са застрашени, което внася допълнително напрежение във всекидневието. В подобна нетипична ситуация високите нива на стрес могат да добият най-различни неочаквани форми, сред които гняв и заядливост. Това е опит на човешката психика да се справи с проблеми, отиващи отвъд реалните възможности за действие и ресурсите за справяне на личността. То е още по-валидно, когато сме затворени заедно 24/7. Добрата новина е, че не сте сами в тези свои преживявания! Припознайте чувствата и емоциите си и знайте, че вашият партньор, родител, дете най-вероятно се бори и се опитва да се справи със същите страхове и трудности по свой собствен, понякога странен начин. Не е добра идея да потъваме в тези преживявания, но също толкова непродуктивно би било пълното им отричане. Затова – говорете помежду си, споделяйте и търсете достоверни източници на информация. Ако усещате, че не можете да се справите сами, потърсете консултация със специалист – много колеги предлагат безвъзмездна подкрепа в периода на извънредното положение.

Не подценявайте спорта и движението

Осигурете време и пространство за всекидневни упражнения – те са полезни както за физическото здраве, така и за психичното. По-интензивните аеробни спортове спомагат отделянето на ендорфини – вещества, които ни карат да се чувстваме по-щастливи. Йогата пък е прекрасен начин да раздвижим тялото и да успокоим ума. Можете да спортувате заедно и да превърнете спорта в семеен ритуал и забавляние. Физическото натоварване ще ви помогне да се разделите и с някои психологични товари по здравословен начин, а децата ще имат обособено време и място за изразходване на енергия.

Останете свързани със света

Карантината налага физическа изолация, но това не означава, че трябва да се изолираме и социално. Благодарение на новите технологии имаме много възможности да общуваме помежду си, без да се поставяме в риск. Организирайте семейни видео срещи с приятели или онлайн срещи за игра с приятели на децата. Потърсете съвет от близък човек как се справя и кои неща правят всекидневието му по-лесно.

И това ще мине… и ще останат спомените

Не забравяйте, че кризата ще мине! Засега не се знае кога точно ще бъде нейният край, но нека това не ни спира да мечтаем за нещата, които бихме искали да сбъднем след нея. Междувременно може да използвате времето у дома, за да разгледате старите албуми. Разкажете на децата за своето детство и любимите си занимания от времето, когато сте били на тяхната възраст. Припомнете си последната семейна почивка или някое празненство. Спомените за хубавите моменти, прекарани заедно, ще ви дадат сили да се преборите и с това предизвикателство!

!!! Уточнение: По време на извънредното положение се наблюдава зачестяване на случаите на домашно насилие. Информацият, изложена в статията касае леки форми на семейни дразги и конфликти, но не и случаи на системно упражняване на насилие в семейството. Ако сте жертва на домашно насилие, потърсете помощ тук: http://animusassociation.org/ или чрез бутона на https://pomogni.net/sign-in (видео с обяснение как може да се подаде сигнал : https://www.facebook.com/pomogni.net/videos/148856829877625/ )

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: