работа деца home office карантина

Работа от вкъщи + Деца = Мисията възможна

В условията на карантина много родители се сблъскаха с ново предизвикателство – съчетаване на работа от вкъщи с грижа за децата. Задачата е по-лека, ако само единият родител работи, но в семействата с един родител или двама работещи родители тя почти се превръща в мисията невъзможна. Ето няколко идеи как да облекчите всекидневието:

Забравете за нормалния работен ден

Най-вероятно вече сте осъзнали, че работният процес протича много по-различно, отколкото обичайният ден в офиса. Съпроводен е от чести прекъсвания, които обикновено са водени от нуждите на децата. Това означава, че трябва да сте гъвкави и да планирате добре задълженията. Вероятно ще се наложи да преосмислите в кои часове е възможно да си осигурите спокойна обстановка, за да бъдете по-продуктивни – например времето, в което детето спи. За целта:

Направете дневен график за семейството

Опитайте се максимално да запазите нормалния ритъм на семейството – часовете за ставане и лягане, храненията. Установяването на ясна структура ще помогне на детето по-лесно да се ориентира, носи сигурност и предвидимост. В училище и в градината децата също следват определен режим. Това ще Ви позволи да насрочите важните срещи във време, което ще е по-спокойно за Вас. Направете отделни графици за себе си и за децата с тяхното време за учене и за игра. Това също е възможност да развиете уменията на децата да планират. Превърнете графика в семейно забавление – използвайте визуална подкрепа като добавите картинки, оцветите ги заедно и сложите графика на видно място у дома. Не забравяйте, че по-малките деца все още трудно се ориентират във времевите граници. Много по-лесно ще разберат, ако им кажете „Първо довърши пъзела, а след това ще пусна детското филмче.“, отколкото „Ще гледаш филмче в 11:30.“

Подгответе кутия за спешни случаи

На всеки му се е случвало в работата да изникне някоя неочаквана, много спешна и важна среща или задача. Вероятно ще има такива и в периода на карантината, затова е важно да се подготвите с малки трикове, които да ви гарантират бързо спасение за 20-30 минути. Изберете кутия и я напълнете с 2-3 занимания, които детето харесва. Ако детето е достатъчно голямо – обяснете му, че това са специални игри за времето, в което мама и татко ще са много заети и няма да могат да му обърнат внимание. Не забравяйте – това е кутия за спешни случаи! Ако детето има постоянен достъп до нея, тя ще загуби спасителния си ефект в най-неподходящия момент.

Говорете със супервайзъра си

Споделете с прекия си ръководител, че се налага да съчетавате работата с грижата за детето и е възможно да не сте на обичайните си 100%. Това не е желана и избрана от вас ситуация, а се налага от обстоятелствата с оглед опазване на бизнеса, семейството и обществото. Работодателите би трябвало да проявят разбиране. Поддържайте се добре информирани за задачите, които трябва да свършите, крайните срокове и очакванията за резултатите. Това ще ви помогне да планирате по-добре работния си процес. 

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: