Детето на 2 годинки и половина ни удря и не можем да разберем тази негова реакция.

Въпрос:

Здравейте!
Имаме проблем с момченцето, което е на 2 годинки и половина. Когато майка му се прибира от работа, започва да я бие, също и аз като баба, когато са на разходка и се приберат у дома, същото прави и с мен. Не можем да разберем тази негова реакция.

Отговор:

Здравейте, Ц.,

Благодарим за доверието да се свържете с нас!

При така подаденото запитване нямаме достатъчно информация, за да предположим какво стои в основата на поведението на детето. Очаквано е в тази възраст децата да започнат да настояват нещата да се случват по определен начин или да се противопоставят на родителите в различни контексти. Това е важен момент в развитието на децата, тъй като се учат как да заявяват желанията си по приемлив начин и научават докъде се простират границите и правилата. Противопоставянето обикновено изглежда като отказ да се направи нещо, плач и понякога тръшкане. За да прояви детето агресия (удряне, чупене, хапене и т.н.), то обикновено се сблъсква с някаква трудност и има нужда от подкрепа, за да я преодолее. За да разберете по-добре реакцията на детето,  опитайте се да отговорите на следните въпроси:

– В какво точно се изразява неговата агресивна реакция: Как Ви бие? Колко време продължава това? Как приключва една такава негова реакция? Случва ли се да прави така и в други ситуации или е само когато се прибирате вкъщи?
– Как реагират възрастните, когато детето ги удари? Кое помага? Кое няма ефект?
– Има ли хора, към които детето не реагира по този начин? Каква би могла да е разликата в ситуацията с тях?

Ако реакцията е ситуативна и се случва единствено при прибиране вкъщи, помислете какво можете да направите, за да подготвите детето. Ясното обяснение с думи за това какво предстои и придържането към описания план ще помогнат на детето по-лесно да прави преходи от една ситуация към друга. Опитайте се да въведете стъпки, в които да обяснявате на детето (още при излизане) какво предстои да се случи:

Например.: „Сега ще ходим в парка, там ще играеш, после ще минем през магазина, там ще купим плодове и след това си отиваме отново вкъщи – там ще ни чака мама/баба.“ – Периодично припомняйте на детето докъде сте стигнали – „Ето, ти вече си поигра – сега е време да отидем в магазина, а после се прибираме при мама/баба“ и т.н.

Практиката ни показва, че децата, които срещат трудности в изразяването на своите желания и нужди, са по-склонни да прояват агресивни действия. Детето говори ли и доколко успешно комуникира посредством думите? Изпълнява ли кратки заръки (донеси обувките, облечи якето)? В това отношение може би ще Ви бъде полезно да прочетете статията в сайта ни, свързана с проговарянето: https://steb.bg/dali-progovaryaneto-zakasnyava/

Поздрави,
Екипът на „С теб“

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: