психолог, логопед, детско развитие, музика, пеене

Защо трябва да пеем на бебето?

Пеенето на песни на бебетата е практика, която от векове присъства по целия свят. Ритмиката и пеенето имат множество положителни въздействия както за детето, така и за родителя.  Според различни изследвания, то подпомага физическото, емоционалното и цялостното когнитивно развитие на детето, допринася за спокойствието и настроението на отглеждащия. В последващите редове, ще ви запознаем с  някои от тези преимущества.

Успокоява бебето

Още в утробата, песента на майката спомага за създаване на емоционална връзка между нея и бебето. В  първите дни от живота му, нежният допир и вече познатият майчин глас показват внимание, обич и дават чувство на сигурност на малкото бебе.

Не е необходимо да бъдете отличен певец, за да пеете на бебето си. Важното е да имате желание и да бъдете спокойни. Бебето ви ще се радва да слуша гласа ви и ще се чувства уютно и защитено. Дори гласът  ви да бъде неравен и да пеете в нисък тон,  ако това успокоява бебето, когато е раздразнено и не се чувства добре, то това е най-ценното.

Можете да пеете приспивни песни, песни с бавен ритъм или даже да измислите собствени песни, с които докато пеете, да фантазирате за бъдещето на вас и детето ви.  Така засилвате  емоционалната връзка помежду ви. В по-късна възраст много деца сами си припяват любима песен или мелодия, когато имат нужда от успокоение и почивка.

Помага за развитието на моториката

Когато пеем, бебето може да се движи и да изпълнява прости движения, като например да маха с ръце и крака. Това стимулира и подпомага развитието на общата моториката. 

Помага за развитието на речта и езика

Посредством песента, бебето непрекъснато чува нови звуци, думи и изрази. Това му дава възможност да се запознава с речта, да придобива  знания за езика  и впоследствие да започне да произнася своите първи думи. Също така то стимулира имплицитното учене, с времето в периода на ранното детство 1,6м-2г. децата започват да напяват заедно с вас, да повтарят думи и фрази от често пети песни.

Подпомага развиването на слуха

Слушането на музика и пеенето подпомагат развиването на слуховите умения, насочването и разпределянето на слуховото внимание. По-късно това ще повлияе положително, за възприемане, разпознаване и усвояване на звукове, думи и граматични правила, които са важни за разбирането на езика.

Подпомага развитието на интонацията и ритъма

Когато пеем, използваме различни интонации и ритъм. Това разнообразие помага на детето да разбере как езикът се използва за изразяване на емоции и идеи.

Помага за развитие на комуникативните умения

Пеенето е начин за комуникация, първоначално между родителя и бебето, а след това се пренася като умение в социалното общуване – с децата на площадката, в детската градина и в училище.

Помага за развитието на музикалните умения

Едновременно с пеенето, слушането на музика помага за развитието и на музикалните умения на детето. Това включва, следване на ритъм и мелодия, тактуване с тяло или музикален инструмент, умения за двигателен отговор-танц. 

Когнитивно развитие

Пеенето на песни подпомага умения като памет, въображение, творчество и др.

Както бе отбелязано в по-горните редове, пеенето на бебето, има множество различни ползи за него. Но също така, може да допринесе за здравето и благополучието на родителя. Ето как:

Пеенето развива дихателната система като подобрява контрола и координацията на дишането, укрепвайки дихателните мускули и капацитета на белите дробове. То укрепва и релаксира напрежението в мускулите на гърдите, гърба и корема, намалява болката и сковаността в тези области. Ставайки „по-силни“, тази група от мускули подобрява цялостната стойка на тялото

Пеенето също така е успокояващо и често подобрява настроението. Когато пеем, в мозъка ни се отделят ендорфини, които са естествени хормони на щастието. Както казахме по-горе, когато пеем дишането ни се усилва, повишава се активността на мускулите, това намалява физическото напрежение и нивата на стрес, подобрява кръвообращението и оказва  благоприятно влияние дори върху качеството на съня.  Тъй като пеенето изисква максимална съсредоточаване върху мелодията, ритъма и думите, усилва мозъчната функция, паметта  и концентрацията на пеещия.

 
Е, пеенето може да бъде част от рутината преди сън, да е вашият начин за свързване с бебето, може да е пълноценно време прекарано сдетето или начин за почивка и забавление на цялото семейството. Вие решавате! 🙂


		
С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: