психолог, логопед, детско развитие, детски психолог, бебе, сензорни игри, сензорно развитие, сензорна стимулация, игри с бебето

Сензорни активности за бебета (в домашни условия)

С тази публикация бихме искали да ви дадем няколко лесноприложими идеи за дейности, с които да обогатите сензорните преживявания на Вашето бебе. Знаем колко уморителни могат да бъдат грижите за малкия човек, затова предложенията ни не изискват почти никаква подготовка и могат лесно да бъдат включени във всекидневните дейности у дома.

🔸 Време по коремче
Освен всички останали ползи, времето по коремче може да послужи за обогатяване на сензорния опит на детето. Например, поставяйте бебето по корем върху кърпи/одеяла, изработени от различен материал и с различни текстури.

🔸 Какво ще готвим днес?
Използвайте времето, в което готвите, за да запознаете бебето с различни аромати – просто доближавайте съставките близо до детето и го оставете да усети уханието им.

🔸 Музика и пеене
Ползите от пеенето на и с бебето са мнооооого! Така не само ще го стимулирате да развива слуха си, но също и уменията за общуване, развитието на речта и т.н. Пейте за приспиване, докато играете, когато бебето е разстроено – открийте своя подходящ момент и не се притеснявайте дали имате добри гласови заложби – за бебето това не е толкова важно. Ако сте любопитни – имаме цяла статия в сайта, посветена на тази тема.

🔸 Къпане и масаж
Тази част от всекидневието е много ключова за цялостното физическо и психическо развитие на бебето. Водата и нежният допир носят богата сетивна стимулация, която буквално подкрепя формирането на нови връзки в мозъка. Масажите помагат на бебето постепенно да опознава тялото си и съответно да изгражда представата за себе си.

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: