въображение

“Героят от чувала”

Още самото заглавие подсказва, че това е много забавна игра, която ще раздвижи въображението на цялото семейство, като ви запъти към далечни страни и големи приключения!

Области на развитие: въображение, социална сфера, емоционална сфера

Подходяща за възраст: 3+

Брой участници: неограничен

Място за игра: няма изисквания в какви условия да играте – у дома, навън, в градината, стига да има достатъчно пространство, за да геройствате;

Необходими материали:
 • 3 чувала за смет (могат да бъдат заменени с кашони, кутии или нещо подобно);
 • Лист, маркери, тиксо;
 • Набор от дрехи, обувки и аксесоари (бижута, шапки, шалове и т.н.), които ще използвате в играта;
Подготовка:
 1. Разпределете дрехите, обувките и аксесоарите в три купчини и ги сложете в чували.
 2. Направете етикети за чувалите и ги залепете върху тях.
Игра:

Вече сте готови да се впуснете в света на въображението и геройствата! Покажете чувалите на детето/децата и обяснете, че предстои да се превърнете в герои. Редувайте се, като всеки участник взима по един атрибут от чувал, без да гледа. Със събраните атрибути всеки си измисля герой, в който да се превъплъти. След като се облече, разказва кой е той, каква суперсила има и кое е най-любимото му занимание като герой. Насочващи въпроси: Ти какъв герой си? Как се казваш? А къде живееш? Коя е твоята суперсила? Как помагаш на другите? Какво обичаш най-много да правиш? А какво изобщо не ти харесва? Разкажи ми за последното си приключение? А коя е най-голямата трудност, с която си се преборил?  Играта може да спре тук или да развиете сюжет, в който героите отиват на приключение, за да спасят някой в беда, а защо не – планетата.

Продължение:

Ако решите да развиете сюжет, това ще бъде в ползва на социалното и на емоционалното развитие на детето. Децата трупат важен опит и разрешават вътрешни конфликти чрез играта и особено чрез влизането в различни роли и изпробването на нови поведения.

Препоръки:
 • Можете да включите детето в разпределянето на атрибутите по чували. Така ще подкрепите уменията му за класифициране. Ако изберете сами да направите подготовката, ще има елемент на изненада, защото детето няма да знае какво се крие в чувалите.
 • Подберете дрехи, обувки и аксесоари, които са лесни за обличане/събличане и т.н. Ако детето се затруднява с тези процеси, трудността би могла да го откаже.
 • Колкото по-интересни и странни атрибути подберете, толкова повече ще се забавлявате!
 • Съобразете атрибутите с възрастта на детето – напр. при по-малки деца избягвайте гривни и гердани, които имат дребни елементи, биха могли да се скъсат и елементите да бъдат погълнати от детето. Винаги избягвайте остри предмети.
 • Възможно е детето да избере „лош“ герой. Това не бива да ви притеснява. Както казахме – децата имат нужда да изпробват различни поведения и роли. Нека това се случва в безопасна среда заедно с вас като подкрепящи родители. Образът на негативния герой е често срещан и много важен във всяка една приказка, а в много от случаите има и на какво да се поучим от него.
 • Предвидете достатъчно време за игра – би било много разочароващо, ако се наложи да прекъснете играта в най-вълнуващия момент от приключението!

Весела игра 🙂

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: