99157966_1275924232799142_3815154676635009024_n

“Цветни макарони”

Една от любимите игри на много деца е нанизването. Реденето на малки и големи мъниста, топчета и форми. Играта с тях е не само забавна, но и развиваща умения и знания. Ето един вариант за нанизване на цветни макарони.

Област на развитие:

фина моторика, груба моторика, когниция и език , социална сфера, въображение

Подходяща за възраст : 2+ години
Брой участници: неограничен
Място за игра :

Играта може да се играе на различни места. Тук важно е да се съобразим с уменията на детето.  Ако детето заучава играта и все още не е умело в нанизването, е подходящо да играете на детска маса, удобно седнало на стол. Вниманието на детето да е насочено  в усвояването на новото умение, а не в контрола на позата на тялото. Ако сте преминали към реденето по модел и нанизването е самостоятелно, може играта да се играе на пода, избягваики W-седежа.

Необходими материали:
 • Големи макарони с широк отвор (те са по здрави);
 • Връзка за обувки, въже или корда (трудността нараства колкото е по-тънко и дълго въжето), дървени шишове, пластилин;
 • Голямо мънисто
 • Боя за яйца, боя за хранителна промишленост или акрилна боя върху водна основа;
Подготовка:

Боядисайте желаното количество макарони в четирите основни цвята (жълт, зелен, червен, син), поне 4бр. от цвят. Използват се базисните цветове, за да може по този начин да се затвърди или научи цветовото разпознаване и назоваване. Варианти за боядисване:

 • Широка четка с дебел косъм и акрилна боя на водна основа
 • В буркан изсипете 2ч. вода и 1 / 2ч. оцет, поставете суровите макарони и достатъчно количество боя за хранителна промишленост от желания цвят. След 20 минути макароните се изваждат, отцеждат и след половин час са готови за нанизване;
 • В плик с плътно затвяряне поставете боята за яйца, изсипете малко спирт, за да се разтвори боята. Поставете в плика суровите макароните и затворете добре. С ръка размачкайте плика. След това, го отворете, за да може по-бързо да се изпари спирта. След 20-30 минути макароните са готови за нанизване

Вече сте готови да започнете играта! Предизвикайте въображението си. Може да направите цветна гъсеница, гривна или гердан, влак с локомотиви и др.

Подходящо е да поставите малко макарони в съд пред детето на масата (количеството подсказва на детето,  ако му е трудно, че играта няма да е дълга и невъзможна за изпълнение, постепенно увеличвайте количеството).

Вариант 1Макарони и въже

Изберете връзка за нанизване. Подходящо е да се започне от средно дебела, по-къса връзка. Завържете мънистото или възел достатъчно голям, за да не изпадат макароните по време на играта. Демонстрирайте играта на детето. Ако не успее да се справи по подражание, подсетете детето да поиска помощ (вербално или със знак). Хванете ръцете му и направлявайте движенията. Постепенно освободете едната ръка. Нека детето само издърпа или избута въжето. Продължете  с подкрепата до самостоятелно изпълнение.

Вариант 2 – Макарони и дървен шиш

Играта се играе по подобен начин. Направете топка пластилин. Поставете дървения шиш в топката, така че топката да служи за основа. Отново демонстрирайте играта на детето. Ако не успее да се справи по подражание, подсетете да поиска помощ (вербално или със знак). Подходящо е детето да държи с едната ръка дървения шиш и с другата да наниже макарона. Продължете  с подкрепата до самостоятелно изпълнение.

Усложняване

След като детето е станало умело в нанизването, е готово да надгради уменията си. Следваща стъпка е редене по модел. Това е важна стъпка в развитието на пространствената ориентация, също така и на координацията око – ръка, основа за изграждане на усещане за последователност. Предварително създайте няколко оцветени модела. Изтеглете моделите от тук. Подходящо е да започнете от модел с един ред / колона и постепенно да разширявате. За дец а на възраст над 4 години може да започнете да въвеждате езиковото понятие ред/колона. Детето може само да наблюдава модела, а вие да подавате вербални насоки.

Препоръки:
 • Насърчавайте детето – “Много добре, продължавай”, “Колко добре се справяш!”;
 • Давайте достатъчно време за изпълнение и при нужда предложете помощ;
 • Включете го в подготовката на играта;
 • Въвеждането на езиковото понятие ред/колона е подходящо за деца над 4-5г;
 • Забавлявайте се.

Направете кутия за вашата нова игра и я надпишете. Сложете всичко необходимо в нея: пакет цветни макарони, връзки, пластилин, игрови модели и дървени шишове. Със сигурност детето ще прояви желание отново да нанизва. Така лесно и удобно то ще се ориентира къде е играта с цветни макарони!

Весела игра 🙂

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: