Family looking at their photo album in the park
Family looking at their photo album in the park

“Албум със снимки”

Това е игра позната на много родители от срещите с учители и специалисти като „разказ по серия картинки“. Тя подпомага детското развитие в много области. Разказването става по-лесно, минавайки през собственият опит и емоции. Тук ще ви представим вариант на играта със снимки от различни ваши семейни преживявания.

Област на развитие: Език -обогатяване на речник, умения за разказване. Когниция– умения за подреждане на логическа последователност от действията, мислене. Усвояване на времеви представи (сега, преди, после и днес, вчера, утре), социални умения и емоции

Подходяща възраст: 5+години
Брой участници: неограничен
Място за игра: 

Играта може да се играе на различни места, удобни и приятни както за детето, така и за родителя/партньора в играта. Добре е да изберете по-изчистена от стимули среда (ограничен шум, без много играчки около него). Вниманието на детето да е насочено към играта.

Необходими материали:
  • Албум със снимки, в който да сложите от 3 до 10 снимки от всяка избрана история – „Разходка в парка“, „Моят рожденият ден“ , „Аз се уча да плувам“ или „В зоопарка“. 
  • Може да подготвите и електронен вариант на своя „албум със снимки“, така че той да бъде достъпен по-всяко  време за вас и детето.
Подготовка:

Изберете заедно с детето какво ще разказвате днес. Подберете подходящите снимки. Ако разказвате за първи път с подкрепата на снимки, може да започнете вие. Така детето ще види модела и ще се чувства по-спокойно да участва!

Игра:

Подходящо е да започнете от три снимки. Разбъркайте ги и ги поставете на масата. Помолете детето да ги подреди според реда, в който са се случили събитията от историята. Ако детето се затруднява в подреждането, може да използвате предварително разпечатания шаблон от тук. На него цифрите 1,2,3,  подсказват поредността на случките, кое се случило първо/после и накрая. След като подредите историята, помолете детето да я разкаже. Ако има нужда, насочвайте с подсказващи въпроси.

Пример: Кой е това? Какво правиш тук? Какво правите на тази снимка ти и братята ти? Къде сте –  на плаж или в гората? Как се казва кучето ви?

Препоръчително е детето да отговаря от първо лице, с лично местоимение Аз.

Пример: На тази снимка Аз и братята ми сме в парка. Това е кучето ни Рекс. Това съм аз с розовият пуловер. 

Продължение:

След като детето самостоятелно успява да разкаже и подреди история от три снимки, може да увеличите броя им. Може да усложните, като подреждате грешно снимките и разказвате разбъркано историята, а детето открива  и коригира тези грешки. Въведете времеви понятия (сега, преди, после и днес, вчера, утре).

Весела игра 🙂

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: