Сензорна торбичка

Области на развитие: Сензорика, познавателно развитие

Подходяща за възраст: 1,5+ години

Брой участници: Неограничен – може да се прави както с едно, така и с група деца

Място за игра: Навсякъде – може на открито или закрито; както при всяка игра, особено при по-малки деца, е важно да се съобразят разсейващите фактори и да се минимизират допълнителните стимули от средата (други играчки, шумове, наличие на електронни устойства)

Необходими материали: Непрозначна торбичка; разнообразни по текстура малки предмети

Подготовка:

Избор/ изработване на торбичката:

Най-добре да е от плат, а защо не и плетена. Въпрос на вкус и креативност е каква торбичка ще изберете и дали ще я декорирате. Имайте предвид, че една игра/играчка първоначално печели детето с това доколко е привлекателна, така че си струва да обърнете внимание на детайлите;

Избор на малки предмети:

Изцяло от вас зависи какви да са, но е добре да присъстват различни текстури и усещания – например – желязна количка, малък мек плат, дървена плочка, шишарка, малка пръчка от дърво, стъклено топче, мидичка и т.н.

Игра:

Детето бърка в торбичката и усеща различни неща, но може да вади само по едно. Когато детето извади даден предмет назовете името му, поговорете какъв е той на допир – гладък/грапав/мек и т.н., каква е температурата му – студен/топъл (желязото например е студено, а температурата на дървото е по-висока), колко е тежък и т.н. Оставете детето да играе, да бърка и разглежда, след като сте му показали как става.

Препоръки:

Колкото е по-малко детето, толкова по-малко се изисква да говорите, дори само да назовавате името на всеки предмет е достатъчно. На този етап детето изследва усещания.

Внимание! – Не оставяйте малкото дете да играе без надзор, все пак с малките предмети винаги има опасност от поглъщане.

Когато възрастта е по-голяма, е полезно да обсъждате повече и да сравнявате отделните предмети. По този начин детето се учи да класифицира!

Весела игра 🙂

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: