игра моето тяло

“Моето тяло”

Играта „Моето тяло“ е безплатен ресурс за принтиране, който може да бъде използван в подкрепа на детето за опознаване на човешкото тяло и неговите части.

Области на развитие: познание, език, фина моторика

Подходяща за възраст: 2 ½ +

Брой участници: неограничен

Подготовка: Принтирайте ресурса „Моето тяло“ и изрежете елементите. Препоръчваме да ламинирате хартията, ако планирате да играете повече от веднъж. Тогава може да използвате велкро за прикрепяне на елементите. По-големите деца могат да се включат в подготовката.

игра моето тяло

Игра: 

Ресурсът позволява много варианти на игра. Ще изброим няколко от тях, но сме сигурни, че списъкът не е изчерпателен.

1) Вероятно се досещате, че първият вариант на играта е да разбъркате малките кръгчета с части на тялото и детето да ги залепи на съответните места върху голямото табло. Залепянето и отлепянето развиват уменията на фината моторика.

2) Посочете някоя част на тялото върху момчето/момичето от таблото и поканете детето да посочи същата част върху своето тяло или върху тялото на друг човек (напр. върху вас).

3) Опишете някоя част на тялото и вижте дали детето ще я отгатне. Например: „Слагаш шапка на …?“, „Намира се под носа“ и т.н.

4) Разбъркайте кръгчетата с части на тялото и ги обърнете, така че картинките да не се виждат. Обръщайте ги едно по едно като каните детето да ги назовава и да посочва върху таблото, себе си или друг човек същата част.

5) Посочете някоя част на тялото и след това я „раздвижете“. Например, посочвате езика на момчето от таблото и след това се оплезвате. Редувайте се кой да показва и кой да „се движи“.

5) Скрийте кръгчетата на различни места в стаята. Оставете детето да ги търси самостоятелно или го насочвайте с думи в търсенето. Играта приключва, когато всички елементи са залепени на подходящото място върху таблото. По този начин подкрепяте езиковото развитие и пространствената ориентация.

6) Играта е подходяща и за групови занимания. Децата се редуват кое да изтегли кръгче, да го назове и посочи върху себе си или някой друг и да го залепи върху таблото.

7) Вариант 5) също е подходящ за групово занимание – децата може заедно да търсят елементите или да ги разделите на два отбора, които да се състезават помежду си кой отбор пръв ще намери всички елементи.

* За да получите PDF файл с играта “Моето тяло”, оставете своя имейл в полето отдолу и се запишете за месечния ни бюлетин. Ще изпратим файла на посочения имейл. Ако не получите имейла, проверете папка “спам” или папка “промоции”.

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: