игра моето тяло

“Моето тяло”

Играта „Моето тяло“ е безплатен ресурс за принтиране, който може да бъде използван в подкрепа на детето за опознаване на човешкото тяло и неговите части.

Области на развитие: познание, език, фина моторика

Подходяща за възраст: 2 ½ +

Брой участници: неограничен

Подготовка: Принтирайте ресурса „Моето тяло“ и изрежете елементите. Препоръчваме да ламинирате хартията, ако планирате да играете повече от веднъж. Тогава може да използвате велкро за прикрепяне на елементите. По-големите деца могат да се включат в подготовката.

игра моето тяло

Игра: 

Ресурсът позволява много варианти на игра. Ще изброим няколко от тях, но сме сигурни, че списъкът не е изчерпателен.

1) Вероятно се досещате, че първият вариант на играта е да разбъркате малките кръгчета с части на тялото и детето да ги залепи на съответните места върху голямото табло. Залепянето и отлепянето развиват уменията на фината моторика.

2) Посочете някоя част на тялото върху момчето/момичето от таблото и поканете детето да посочи същата част върху своето тяло или върху тялото на друг човек (напр. върху вас).

3) Опишете някоя част на тялото и вижте дали детето ще я отгатне. Например: „Слагаш шапка на …?“, „Намира се под носа“ и т.н.

4) Разбъркайте кръгчетата с части на тялото и ги обърнете, така че картинките да не се виждат. Обръщайте ги едно по едно като каните детето да ги назовава и да посочва върху таблото, себе си или друг човек същата част.

5) Посочете някоя част на тялото и след това я „раздвижете“. Например, посочвате езика на момчето от таблото и след това се оплезвате. Редувайте се кой да показва и кой да „се движи“.

5) Скрийте кръгчетата на различни места в стаята. Оставете детето да ги търси самостоятелно или го насочвайте с думи в търсенето. Играта приключва, когато всички елементи са залепени на подходящото място върху таблото. По този начин подкрепяте езиковото развитие и пространствената ориентация.

6) Играта е подходяща и за групови занимания. Децата се редуват кое да изтегли кръгче, да го назове и посочи върху себе си или някой друг и да го залепи върху таблото.

7) Вариант 5) също е подходящ за групово занимание – децата може заедно да търсят елементите или да ги разделите на два отбора, които да се състезават помежду си кой отбор пръв ще намери всички елементи.

* За да получите PDF файл с играта “Моето тяло”, оставете своя имейл в полето отдолу и се запишете за месечния ни бюлетин. Ще изпратим файла на посочения имейл. Ако не получите имейла, проверете папка “спам” или папка “промоции”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: