детско двигателно развитие

Движение, знание и емоция

Защо движението е важно?

Правилното двигателно развитие повлиява всички аспекти на детското развитие – когнитивно, езиково, социално и емоционално.  През първате година от живота най-активно се развива двигателната дейност на детето. След отпадане на рефлексите, постепенно детето овладява контрола на тялото и неговите части (задържане на главата, сядане, лазене, хващане и ходене).

След придобиване на „контрол“ над своите моторни действия, детето е свободно да  учи от заобикалящата го средата и активно да комуникира със своето семейство. Хваща и хвърля предмети, издава различни звуци и гледа любопитно към родителите си. Създава своя малък свят  на сигурност и справяне с емоции, полага основа на бъдещата си самостоятелност.

Детето постепенно започва да организира действията си във времето и пространството. Чрез движението развива и осъзнава своето тяло (схема на тяло). Опознава предметите и формира представата си за тях. С времето и активното слушане научава названието на любимата играчка.

Как изглежда това на практика?

Да разгледаме например движението и наученото в играта  на 7-8 месечно бебе:

 Вижда топката, посяга и я взима. Слага я в устата, хвърля я и поглежда с усмивка към родителя си“.

С волевото посягане  към топката детето е направило „анализ“ – подходящо за хващане. В същото това време развива зрително-моторната координация (виждам-хващам), така също и представите за качество на обекта (скача, гладка, кръгла), структура (мека/твърда) топка.

Усвоява пространствената представа за местоположение (хвърлям далече/близо до моето тяло, в зависимост колко бързо родителя ще я върне отново при детето). А заедно с всичко това, с освобождаване на ръцете и стабилния седеж, под грижите на  „говорещия“ възрастен, се появява детското бърборене и разбирането на понятието топка.

Погледа, усмивката и смеха на родителите създават емоционален фон, насърчаващ дететето да опитва и да изследва своите движения и умения. Засилва удоволствието от комуникацията, движението и играта.

Как да стимулираме движението на детето?

Най-важното за детското двигателно и познавателно развитие остава и винаги ще бъде играта. Създайте свое специално  място у дома за движение и игра. Кът за търкаляне и скачане върху цветни кръгове., преодоляване на препятствия от възглавници и столчета, тунел от маса с дълга покривка, състезание с “ръчна количка”.

Научете децата си да карат колело, да се качват по въже, да прескачат огромните локви на улицата. Движението  носи  емоция, а наученото през положителна  емоцията остава трайно знание  в децата.

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: