сън будуване трудно приспиване психолог логопед консултация рутина

Да помогнем на детето да заспи по-бързо

Сънят и приспиването на детето са честа тема на разговор сред родителите на малки деца. По тази причина ще посветим следващия материал на вечерния сън и приспиването.

Ето и няколко опорни точки за приспиването вечер:

Атмосфера за сън

С наближаване часа за заспиване е важно да подадем правилните сигнали на тялото, за да релаксира и естествено да премине в режим на почивка. Намалете осветлението и звуците. Когато е по-тъмно и тихо, мозъкът по естествен начин започва да отделя мелатонин – хормон, пряко свързан със съня.

Активности преди заспиване

Често вечер е единственото време за игра с детето. То цял ден е било на детска градина, а вие – на работа. Когато се приберете, искате да му отделите възможно най-много време, да се забавлявате и да създавате моменти на близост. Преценете обаче времето, в което го правите. Нека по-динамичните игри, които включват гонене, боричкане, танци, пеене и др. бъдат възможно най-рано след прибиране и приключат в ранната част на вечерта (например преди вечеря). Поне час преди времето за заспиване намалете темпото – сложете възглавници на пода и преминете към спокойни занимания – редене на пъзел, рисуване, четене на книжки и др. в зависимост от предпочитанията на детето ви. Това, допълнено с приглушена светлина и по-тиха обстановка, изпраща още веднъж посланието, че е време за почивка.

Прием на храна и течности

Избягвайте прекаленото хранене вечер, особено непосредствено преди сън. Нека последното хранене е поне час преди времето за заспиване. Съобразявайте вида на храната, за да избегнете разстройване на стомаха, което влошава качеството на съня. Ограничете до минимум приема на захар вечер. С настъпването на вечерта постепенно намалявайте приема на вода и други течности, за да предотвратите събуждания за тоалетна.

Екранно време

Екранното време може да наруши качеството на съня на детето. Опитайте се да ограничите екранното време на детето и да избягвате телевизора или другите електронни устройства поне един час преди лягане. Можете да замените екранното време с други занимания като четене на книги или играене на настолни игри.

Дневният сън

По отношение на периодите на сън през деня е важно да знаем, че в зависимост от възрастта те са различен брой и с различна продължителност. Не бива обаче да лишаваме детето от някой от дневните периоди на сън или пък изкуствено да скъсяваме спането през деня с идеята детето да заспи по-лесно вечер. В детска възраст сънят е изключително важен за развитието на мозъка и цялостния организъм. Също така, допълнителната превъзбуда и стрес от липсата на достатъчно сън през деня, допълнително увреждат качеството му през нощта.

Ритуал по заспиване

За малките деца повтаряемостта и предвидимостта в ежедневието са важни опорни точки. Всички основни занимания – хранене, игра, къпане, сън е добре да имат своето приблизително време и ред на случване всеки ден. Това дава спокойствие на детето и често можете да го чуете как само си повтаря – „сега ще правим…, после ще правим.. и т.н.“. Създайте предвидимост и в заспиването. Дали ще четете книжка, ще му изпеете песничка или ще му пуснете аудиоприказка и ще стоите до него, за да я слушате – вие избирате кое е най-подходящото за вас и вашето дете. Но нека то знае, че в толкова часа всяка вечер се ляга в леглото и е време за сън.

Да подготвите себе си

В опит да помогнете на детето и себе си, мислете рационално и реалистично. Ако вашето дете всеки ден, независимо от усилията ви, заспива в 22:30ч., то няма смисъл да хабите време и енергия в опити да го приспите в 20:30ч. Ще се уморите и изнервите. Използвайте времето, за да му предложите тихи и спокойни игри, с които можете да починете и вие самите и го сложете в леглото към 21:15/30. Ако го сложите по-късно в леглото, но вече релаксирано и подготвено за почивка, шансът да заспи по-рано всъщност се увеличава.

Веднъж изготвили режим на детето, се възползвайте от помощ. Редувайте се в приспиването с другия родител и членовете на разширеното семейство, които полагат грижи за детето – баби, дядовци и др.

Бъдете уверени, че планът ще проработи! Дори да променяте неща в движение, докато стигнете до най-подходящия режим, помнете, че това е процес и е напълно нормално. Пожелаваме ви сладки сънища!

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: