Capture

“Вълшебни кутийки”

От ранна детска възраст децата обичат да прибират и вадят играчки и предмети в кутийки, портмонета и шкафове. Сочейки оживено, гледат към мама, за да назове предмета в ръката им. Ето защо подобни игри развиват както фината моторика, така и пространствените представи за близо/далеч/вътре/вън/до и др. Те са забавен и приятен начин, чрез който децата трупат нови езикови познания, придобиват умения за сръчност, планиране и последователност.

Области на развитие: познание, фина моторика, двигателно планиране, език, социални умения

Подходяща за възраст: 1г.4м.+

Брой участници: неограничен

Необходими материали:

Голяма кутия за съхранениe на играта, различни по големина и отваряне кутии, портмонета и контейнери, малки играчки и предмети (мечка, ключ, топче и др.).

Игра:

Тази игра има различни варианти. Ето няколко от тях:

  1. За най-малките е подходящо да подавате контейнерите един по-един. Покажете как се отваря и затваря, след което предложете на детето да опита. При нужда помогнете с вашите ръце върху ръцете на детето или довършете действието му. След като детето извади играчката от контейнера, може да я назовете няколко пъти. Поставяйки играчката близо до устата, насочвате вниманието на детето към лицето, насърчавате директната комуникацията и правите връзка между предмета и неговото название.

2. За по-големите деца е подходящо в играта да има няколко последователни действия. Така те се учат да планират и следват алгоритъм.

Например: взима кутийка – отваря я – назовава предмета – поставя кутийката в една купа, играчката в друга

За обогатяване на речника и на знанията може да задавате различни въпроси (Кой?, Какво?, Къде?) към съответната играчка. Може да учите както големини (малко/голямо, по-голямо), форми (кръг, квардат, конус), така и цветове.

Например: Какво яде мечката? Кой лети високо в небето? Къде живее костенурката?

Весела игра! 🙂

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: