проблемно поведение, психолог, логопед, поведенчески проблеми

Кое е общото между поведението и пъзелите?

Много често в работата си консултираме родители, които идват при нас заради притеснения около поведението на детето им – например гневни изблици, отказ да яде разнообразна храна, нежелание да пише домашните си, трудности да общува пълноценно с връстници и т.н. Както виждате, поведението може да е от всякакво естество, с различен интензитет, да се случва в различни обстановки… А общото между целият този набор от поведения и пъзелите е в начина, по който можем да подходим към тях. Ако мислим за конкретното поведение като едно парче от по-голяма картина, можем да постигнем по-дълбоко разбиране за неговата същност. Също както при пъзелите – необходимо е да сме наблюдателни, да проверяваме, да анализираме.

Внимателните наблюдатели:

  • Обръщат внимание на детайлите – фините промени в поведението на детето, невербалната му комуникация, начина на изразяване, тона в гласа, мимиката, необичайните елементи в поведението и т.н.
  • Търсят и анализират закономерности – опитват се да погледнат по-голямата картина – общото между различни ситуации, места, хора и т.н.
  • Заедно с това не забравят да държат в ума си и всичко, което не е видимо с просто око – вътрешния свят на детето, неговите емоционални преживявания, мотивация, очаквания, житейски контекст към момента и още много.

Както сами се досещате, процесът по сглобяването на пъзела на поведението е продължителен и понякога изисква повече усилия от очакваното. Но от опит знаем, че тези усилия се отплащат дългосрочно, защото могат да ви помогнат да разберете по-добре вътрешния свят на своето дете и да напаснете своите реакции спрямо реалните му нужди. А ако пъзелът ви затруднява – ние сме насреща за подкрепа. 😊

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: