подготовка за детска градина и ясла

Важните въпроси около подготовката за детска градина и ясла

Преценката кога детето да започне да посещава ясла/ детска градина е в ръцете на родителите. Понякога обстоятелствата налагат по-ранно или по-късно от желаното стартиране. Независимо от това, има няколко общи насоки, които могат да направят прехода към детска градина и ясла по-лек. Преди да изпратите детето си в детско заведение, помислете над следните въпроси:

  • Готов/а ли съм като родител да се разделя с детето си и да го поверя на грижите на други хора?

Често зад въпроса дали детето е готово всъщност се крие въпросът за готовността на родителя (родителите). Ако детето ви има силен интерес към другите деца (по площадки, кътове за игри и т.н.), търси контакта с тях и им се радва, дори да е малко, вероятно е готово да посещава ясла. Добър вариант е първоначално да го пускате за няколко часа на ден (например до обяд) и постепенно да увеличавате това време. Не е добре да се изпуска моментът, в който детето има интерес към връстниците, тъй като след това преходът към детска градина може да се окаже много труден, а общуването с връстниците непознато и плашещо.

  • Емоционално готово ли е детето ми за започване на ясла/ детска градина?

За някои деца отделянето от родителите е трудно, но това не означава, че те не бива да посещават ясла/ детска градина. Преценете дали е възможно за известен период от време детето да посещава заведението до обяд. Ако детето остава да спи следобед, постарайте се да го взимате възможно най-рано след ставане от сън и постепенно да увеличавате времето на престой. За едно малко дете понякога се оказва прекалено голяма промяна изведнъж да прекарва много часове отделно от родителите, особено ако това досега не се е случвало. Не забравяйте, че тази промяна включва и период на адаптация.

  • Има ли детето ми режим и определени навици?

Преди да пуснете детето на ясла/ детска градина е добре да се поинтересувате какви са режимът и условията там – кога и как децата се хранят – ползват ли лигавници, могат ли да пият от шише или само от чаша, в какви креватчета спят, в колко часа заспиват и т.н. Ако режимът на вашето дете се различава, е необходимо най-напред да го синхронизирате с този на детското заведение. Поинтересувайте се и от основните правила, които се спазват и ги прилагайте вкъщи, за да не създавате противоречие между вас и учителите пред детето. Това ще направи престоя в детското заведение по-предвидим, което означава и по-спокоен за детето.

  • Има ли детето ми затруднения в определени области на развитието?

Ако наблюдавате затруднения в определени области на развитието, е добре да се посъветвате със специалист дали детето е готово да тръгне на детска градина и в каква форма да я посещава. За някои деца е подходящо да посещават почасово (до обяд) или в определени дни. Вариант може да се окаже и посещението с придружител в зависимост от нуждите на детето.

Тръгването на ясла/ детска градина е събитие, което се случва не само на детето, но и на цялото семейство. Като родители е съвсем нормално да изпитвате съпротиви и притеснение. Реалистичният поглед за ползите от ходенето на ясла/детска градина , въпреки недостатъците на образователната система, ще ви помогне да определите добрия за вашето семейство вариант,  така че да не лишавате детето си от този ценен опит.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: