подготовка за детска градина и ясла

Важните въпроси около подготовката за детска градина и ясла

Преценката кога детето да започне да посещава ясла/ детска градина е в ръцете на родителите. Понякога обстоятелствата налагат по-ранно или по-късно от желаното стартиране. Независимо от това, има няколко общи насоки, които могат да направят прехода към детска градина и ясла по-лек. Преди да изпратите детето си в детско заведение, помислете над следните въпроси:

  • Готов/а ли съм като родител да се разделя с детето си и да го поверя на грижите на други хора?

Често зад въпроса дали детето е готово всъщност се крие въпросът за готовността на родителя (родителите). Ако детето ви има силен интерес към другите деца (по площадки, кътове за игри и т.н.), търси контакта с тях и им се радва, дори да е малко, вероятно е готово да посещава ясла. Добър вариант е първоначално да го пускате за няколко часа на ден (например до обяд) и постепенно да увеличавате това време. Не е добре да се изпуска моментът, в който детето има интерес към връстниците, тъй като след това преходът към детска градина може да се окаже много труден, а общуването с връстниците непознато и плашещо.

  • Емоционално готово ли е детето ми за започване на ясла/ детска градина?

За някои деца отделянето от родителите е трудно, но това не означава, че те не бива да посещават ясла/ детска градина. Преценете дали е възможно за известен период от време детето да посещава заведението до обяд. Ако детето остава да спи следобед, постарайте се да го взимате възможно най-рано след ставане от сън и постепенно да увеличавате времето на престой. За едно малко дете понякога се оказва прекалено голяма промяна изведнъж да прекарва много часове отделно от родителите, особено ако това досега не се е случвало. Не забравяйте, че тази промяна включва и период на адаптация.

  • Има ли детето ми режим и определени навици?

Преди да пуснете детето на ясла/ детска градина е добре да се поинтересувате какви са режимът и условията там – кога и как децата се хранят – ползват ли лигавници, могат ли да пият от шише или само от чаша, в какви креватчета спят, в колко часа заспиват и т.н. Ако режимът на вашето дете се различава, е необходимо най-напред да го синхронизирате с този на детското заведение. Поинтересувайте се и от основните правила, които се спазват и ги прилагайте вкъщи, за да не създавате противоречие между вас и учителите пред детето. Това ще направи престоя в детското заведение по-предвидим, което означава и по-спокоен за детето.

  • Има ли детето ми затруднения в определени области на развитието?

Ако наблюдавате затруднения в определени области на развитието, е добре да се посъветвате със специалист дали детето е готово да тръгне на детска градина и в каква форма да я посещава. За някои деца е подходящо да посещават почасово (до обяд) или в определени дни. Вариант може да се окаже и посещението с придружител в зависимост от нуждите на детето.

Тръгването на ясла/ детска градина е събитие, което се случва не само на детето, но и на цялото семейство. Като родители е съвсем нормално да изпитвате съпротиви и притеснение. Реалистичният поглед за ползите от ходенето на ясла/детска градина , въпреки недостатъците на образователната система, ще ви помогне да определите добрия за вашето семейство вариант,  така че да не лишавате детето си от този ценен опит.

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: