Коледна украса

Изработката на коледната украса е чудесен начин да прекарате време заедно с децата, докато развивате различни умения чрез творене и забавление. Всъщност, ангажирането в креативни дейности е от ключово значение за детското развитие. Творчестовото помага на децата да развиват уменията на фината моторика чрез рисуване, изрязване, лепене. Помага им да се учат да планират и координират действията си в стремежа да постигнат определен краен резултат. Развива тяхното въображение. Творческите занимания са един от начините, по които децата освобождават натрупаното емоционално напрежение и често се използват в терапевтичната работа с деца като интервенция. Освен всичко това, изработката на коленда украса е в подкрепа на социалното и емоционалното развитие на детето. Когато украсите дома с нещата, избработени от детето, това със сигурност ще бъде повод за гордост и повече увереност в собствените умения. В статията ще споделим няколко идеи, които лесно можете да осъществите у дома с подръчни материали.

Области на развитие: фина моторика, познание, когнитивни способности, социални умения, език, въображение, емоционална сфера

Подходяща възраст: 2+ // Предложенията могат да бъдат адаптирани към различни възрасти.

Необходими материали: цветна хартия, картон, боички/моливи/флумастри, лепило, ножица, конец или връвчица, линийка, игла

Подготовка: При по-малките деца ще е необходимо да подготвите предварително голяма част от материалите (напр. да изрежете формите на топките, да нарежете лентички и т.н.) и активно да ги подкрепяте в процеса на творене. При по-големите деца насърчете самостоятелността.

Коледни гирлянди

Вариант 1:

1. Изрежете различни форми от хартията/картон – например топка, звезда, елха, снежинка. При по-малките деца направете това сами. При по-големите – заедно нарисувайте формите и ги изрежете. Може да използвате и готови шаблони като тези:  

2. Оцветете изрязаните елементи. Може да използвате различни средства – моливи, флумастри, боички или да налепите различни по-малки елементи върху изрязаната форма. Ще бъде по-забавно, ако боядисате елементите с пръсти!

3. Залепете или нанижете елементите върху конеца/връвта.

Вариант 2:

1. Изрежете правоъгълни лентички.

2. Залепете двата края на лентичката, така че да образува кръг. Преди да залепите краищата на следващата лентичка, я промушете през предходната, за да останат свързани.

Коледни висулки

Изработват се по сходен начин, но този път вместо да свързвате елементите в гирлянд, направете „уши“ с конеца/връвта. Примери от нашите малки приятели, които вече украсиха у дома:

Коледни картички

Чудесна идея е заедно с децата да направите коледни картички за подарък на близките. Тук можете да развихрите въображението си и да използвате различни техники – рисуване, изрязване, апликиране и т.н. Ето няколко примера от нашите приятели:

Весели празници! 🙂

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: