Защо лазенето е важен етап от развитието на детето?

Лазенето играе ключова роля в развитието на бебето

Този процес подпомага изграждането на сила, координация и баланс в тялото. Също така стимулира двустранната координация, координацията око-ръка и позволява на детето да определя и осъзнава своята позиция в пространствотo. Чрез лазенето се формират множество невронни връзки в мозъка, което отново подпомага  когнитивното развитие на детето.

По време на лазене се развиват и сензорните възприятия на детето, чрез докосването и изследването на различни текстури и повърхности. Досега с разнообразни сензорни стимули допринася за развитието на сензорната възприемчивост на бебето. Лазенето помага и за развитие на социалните взаимоотношения, изграждане на самостоятелност, общуване  и независимост, подпомага развитието на емоционалната регулация.

Лазенето е изключително важен етап за развитието на бебето. Всеки един стадии на развитие е от значение, забавянето в едно умение може да повлияе на развитието на последващите умения на детето. Ето за това, съветваме родителите да  създадат безопасна и стимулираща среда, да насърчават бебетата си като подпомагат активно техния процес на лазене.

Кога е готово бебето да лази

Първо, се уверете, че вашето бебе е готово за това. А именно – успява да държи главата изправена, използва ръцете си за издигане, обръща се от корем по гръб и обратно.  Този етап обикновено настъпва между 7-ми и 10-ти месец. Препоръчително е още от ранна бебешка възраст да поощрявате времето прекарано по корем – по този начин подпомагате укрепването на мускулите на врата, раменете и гърба.

Създайте условия за лазене

Използвайте играчки за мотивация, демонстрирайте на вашето бебе, как се прави, при нужда помогнете и осигурете опора на бебето. Облечете бебето в удобни дрешки с противохлъзгащи чорапки, осигурете безопасна среда за лазене – мека подова настилка и/или подложка. Подкрепяйте бебето, когато започне да лази,  насърчавайки го да изследва света околната себе си.  Бъдете търпеливи и празнувайте малките успехи. 

Накрая, но не и на последно място. Важно е да не принуждавате бебето да лази, ако не  проявява интерес или не е готово за този етап от развитието си. Дайте време, създайте сигурност и удобства, където бебето да се радва на процеса.  При нужда или притеснение потърсете мнението на специалист – ерготерапевт, кинезитерапевт, специалист детско развитие.

Още по темата за развитието на Вашето дете и това на какво да обърнете внимание, може да научите в нашия семинар – “Игра, език, движение и емоции“ – психомоторно развитие от 0 до 3-годишна възраст.

Симона Димитрова, ерготерспевт, логопед

Здравейте! Казвам се Симона Димитрова и съм завършила бакалавър “Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и магистър “Езикова и речева патология”. Превенцията и ранната интервенция са от съществено значение за успешното развитие на детето. Като ерготерапевт имам възможността да помагам и предотвратявам появата на затруднения в развитието, като предоставям индивидуална подкрепа и подходящи инструменти, за да се улесни процесът на растеж и развитие. Да играеш докато учиш е най-приятният и успешен начин за придобиване на нови знания и умения. Именно това е моето мото, с което посрещам всички деца и родители.


		
С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: