Пясъчни приключения

Лятото вече е тук и повечето семейства с нетърпение очакват своята почивка на морето, където има много, много ПЯСЪК! Играта с пясък е чудесен начин детето да си набави нови сетивни преживявания, като едновременно с това развива умения и трупа знания! Защо сензорната стимулация е важна за детското развитие прочетете в статията ни по темата. Ако почивката ви вече е минала, не се притеснявайте – много лесно можете да поиграете и в домашни условия. Всичко необходимо е малко пясък (или пакет грис) и голям леген/кутия, в която да го сложите. В следващите редове ще опишем ползата от игра с пясък.

Стимулира сетивата

Играта с пясък е полезна, защото стимулира нашите сетива. Позволява на детето да екпериментира с усещанията за допир, да трупа сетивен опит и да разпознава различни текстури. Текстурата на пясъка е много по-различна от тази на дървото, на тревата или на пластмасата, например. Докато сте на плажа, огледайте се наоколо, съберете няколко предмета и започнете да ги изследвате с допир, като описвате и сравнявате с думи усещанията – меко, твърдо, грапаво и т.н. Опишете какво е усещането от допира със сух пясък и с мокър пясък – какви са приликите и разликите, кой е по-тежък?

Чрез играта на плажа може да стимулирате проприоцепцията и по-конкретно – усещането за това къде се намира тялото в пространството. На много деца им харесва да заравят себе си или части от тялото в пясъка, което стимулира рецепторите на проприопцептивната система.

Провокира въображението

Играта с пясък е чудесна възможност за неструктурирана игра и разнообразяване на всекидневните дейности. Винаги първото нещо, което изниква в умовете ни, е да построим замък на мокрия пясък, но със същия успех вместо замък може да направите кола, град, някое животно, а защо не и цяла зоологическа градина! Освен за строене, може да използвате пясъка, за да „сготвите“ обяд или да „нарисувате“ картина с пръсти и допълнителни елементи като камъчета и миди.

Създава условия за развиване на социални умения

При играта с пясък няма ограничение в броя играчи, сюжета на играта или нейните правила. Всичко това се договаря между участниците и е много добра въможност децата да се учат как да общуват помежду си, как да споделят играчки, как да разрешават проблеми. Много пъти този тип игра изисква работа в екип, взаимно планиране или редуване. А най-добрата среда, в която децата развиват тези умения, е сред връстници. Пясъкът ще бъде просто посредник, който дава широко поле за действие.

Още няколко ползи от играта с пясък:
  • Развива фината моторика, когато детето борави с различни предмети или със самия пясък;
  • Подпомага развитието на координация око-ръка;
  • Подкрепя усвояването и употребата на езика, когато децата описват или договарят какво се случва в играта.
Весело лято! 🙂
С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: