125345269_456242302012585_7621674938165660303_n

Какви са ползите за детето да посещава детска градина?

„Подходящо ли е детето ми да посещава ясла/ детска градина?“ е въпрос, който много родители си задават, а в обстановката на глобална пандемия става още по-актуален. В този материал ще разгледаме ползите от посещаване на детско заведение и ще зададем въпроси, които да дадат ориентир кога е времето детето да тръгне на градина.

Както в миналото, така и в настоящето връзките – емоционални, социални, когнитивни – тласкат детското развитие. Затова е полезно, от една страна, да мислим за детската градина като среда за развитие на умения, а не толкова като място (база, материали, играчки). А от друга страна, да мислим за детето като личност, която се нуждае от свой социален кръг от връстници и авторитети (различни от родителите).

Нека разгледаме няколко основни ползи за детето, което посещава детска градина:

Развиване на социални умения

Общуването с връстниците се различава от всяко друго общуване. С тях детето споделя общ език, начин на изразяване, интереси, а не на последно място и близки размери. От гледната си точка на възрастни, ние не можем да видим онова, което вижда детето, нито да му откликнем по уникалния начин, по който може да го направи друго дете.

Социалната игра е много важна стъпка в развитието, където детето упражнява различни роли, взема решения и разрешава конфликти в рамките на групата. Тя има своите биологични предпоставки и е свързана с размера на амигдалата и хипоталамуса – структури на мозъка, които обработват информацията, свързана с   емоционални/ социални съдържания.

Общуването с авторитети (различни от родителите) предлага на детето връзка, която не е толкова емоционално наситена, каквато е тази с родителите, но е източник на знание, ориентир за граници и справедливост.

Емоционално развитие

Средата в детската градина е предизвикателна за детето, поражда много нови и различни емоции, а това дава възможност за експериментиране и с нови стратегии. Детето в групата не само преживява, но има възможността да наблюдава и разпознава различни емоции у другите деца. Това развива емпатията, мисленето и порсоциалното поведение.

Когнитивни и езикови умения

В детската градина, детето добива нови знания и ги получава в контекста на присъствието на другите деца. По този начин някои от тях ще знаят повече в дадена област, което е силен стимул за учене, както и много добър източник на нови знания (защото другото дете е само малко по-напред и е лесно да се достигне, за разлика от възрастния, който прави твърде сложни неща). В други области пък другите ще знаят по-малко, което превръща детето в източник на умения – посредством повторенията те се затвърждават, а детето добива увереност.

Езиковото развитие също е силно стимулирано, защото детето се намира в среда, в която постоянно се говори. Речта в детската градина е жива, диалогична и насочена, което възбужда интерес към и желание за говорене. Ако вкъщи мама и татко могат да разберат детето дори само с един жест или звук, то децата и учителите не могат, което създава нуждата речниковият запас да се обогати.

Рутина и навици

За малкото дете е изключително важно ежедневието да се движи в ритъм. Това създава сигурност в средата и света. Детската градина осигурява ред, в който детето лесно се ориентира, както и безопасна среда. Това позволява на детето да експериментира, но и да прави разлика между моментите за игра и тези, в които е важно да се изпълни задължение (хранене, сън, тоалет, учене и т.н.) като постепенно се научава да прави това самостоятелно.

Разделяне с родителите

За малкото дете родителите са централни и най-важни фигури. Както за детето, така и за родителя обаче е полезно след определена възраст да се осъществяват кратки раздели. Опасността от прекалено дългото време прекарано изолирано между дете и родител (без други възрастни и деца) е да се създадат отношения на взаимозависимост, от които е трудно да се отдели не само детето, но и самият родител.

Преценката кога детето да започне да посещава ясла/ детска градина е в ръцете на родителите. Надяваме се информацията в тази статия да ви е от полза в преценката кога това е подходящо да се случи за вашето семейство. Ако имате колебания и въпроси, може да ги зададете в секцията ни „Попитай“.  

Как да се подготвите детето и себе си за тръгването му на детска градина или ясла, прочетете в статията ни по темата .

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: