вкусови предпочитания. захранване, хранене, бременност, бебе, здравословно хранене, психолог, логопед, хранителна терапия

Как формираме ранните си вкусови предпочитания?

Как се формират предпочитанията ни към различни храни? Каква е ролята на ранния детски опит в този процес? Какво могат да направят родителите, за да промотират здравословното хранене още в най-ранна детска възраст? В статията ще обърнем внимание на някои от първите фактори, оказващи влияние върху хранителното поведение и избора на храна на бебето и малкото дете.

Биологични фактори и вкусови предпочитания

Предпочитанията към различни вкусове е един от най-силните мотиватори при избора на храна. Учените са доказали, че вкусовите предпочитания до голяма степен са вродени и могат да се наблюдават още в най-ранните моменти от живота. Например, почти всички бебета имат положителна реакция към сладко, обикновено и към солено, но показват негативни реакции към горчиво. Вкусовите предпочитания на бебето постепенно се променят благодарение на пластичността на вкусовата система и чрез обогатяване на сензорния опит при досега с нови храни, вкусове, миризми, текстури. Този процес започва още преди раждането чрез веществата, които преминават през околоплодната течност, и продължава след раждането чрез приема на кърма, формула и захранване. Ключово значение има диетата на майката по време на бременността и след това. Околоплодната течност, също както и кърмата, се „овкусяват“ от храните и напитките, които майката е консумирала през последните часове. Така те достигат и до все още неродените бебета. Също така, майките обикновено приемат храни, които са част от обичайната диета в техния дом и култура. Това помага на бебето още от съвсем рано да опита и получи сензорен опит за храните, които ще му бъдат предлагани по-късно, което прави захранването и преминаването към твърди храни по-лесно.

Ранен опит и хранителни избори

Лонгитюдни изследвания, които проследяват хранителните поведения на децата от раждането до юношеството, показват, че хранителните навици от първите години са устойчиви и повлияват избора ни на храна като възрастни. Според едно от тези изследвания непознатите храни се приемат по-лесно от децата на възраст под три години в сравнение с периода след това. Приемането на новата храна и нейното „харесване“ от детето е процес – обикновено е необходимо многократно излагане и „запознаване“ с новата храна (според някои изследвания са необходими между 8 и 15 излагания). Също така, по-богатият опит с различни текстури на храната през първите години е предпоставка за това детето да приема повече и по-разнообразни текстури на по-късен етап. Обратно, децата, които отказват да се хранят с определени храни, или т.нар. „злояди деца“, често са по-чувствителни към различни тактилни усещания.

Няколко идеи в подкрепа на родителите:
  • След описаното дотук, уверено може да кажем, че родителите могат да осигурят добър старт за своите деца, като самите те се хранят зравословно и разнообразно. Това е валидно с особена сила за бременните и кърмещите жени, които предават на бебето голяма част от вкусовете, които приемат, чрез околоплодните води и кърмата.
  • Добре е на децата да бъдат предлагани разнообразни храни и избори от по-ранна възраст, тъй като тогава новите храни се приемат по-лесно.
  • Съществен момент е процесът на опознаване на храната – нейния вкус, мирис, текстура. Често бебетата и малките деца първо играят с храната с пръсти, което им помага да я опознаят, преди да я опитат.
  • Когато децата опитват нови храни, често правят физиономии на отвращение. Не се фокусирайте върху това, а обърнете внимание на желанието и любопитството на детето. Ако продължава да помирисва, опитва, изследва храната – това е част от процеса на опознаване на света и различните вкусове.


Източници:
Mennella, J. A. (2014). Ontogeny of taste preferences: basic biology and implications for health. The American journal of clinical nutrition99(3), 704S-711S.
Nederkoorn, C., Jansen, A., & Havermans, R. C. (2015). Feel your food. The influence of tactile sensitivity on picky eating in children. Appetite84, 7-10.
Skinner, J. D., Carruth, B. R., Bounds, W., & Ziegler, P. J. (2002). Children’s food preferences: a longitudinal analysis. Journal of the American Dietetic Association102(11), 1638-1647.

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: