първи клас подготовка психолог логопед

Детето тръгва на училище – как да се подготвим за промяната?

Преходът от детска градина към училище е много вълнуващ за цялото семейство. Обикновено е комбинация от позитивни емоции и някои притеснения. Много родители се питат как да подготвят себе си и детето за промяната? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на тoзи въпрос като ви дадем кратки насоки от литературата и практиката.

Разговаряйте за предстоящата промяна

Разговаряйте с детето за това какво предстои. Не се ограничавайте в питането – обсъдете разнообразни въпроси, свързани с училището. Например: Как детето си представя училището? А учителката? Класната стая? Как си представя първия учебен ден? За какво се вълнува най-много? Има ли неща, за които се притеснява? Разкажете на детето за времето, когато вие сте били ученици. Какъв е бил вашият първи учебен ден? А училището? Какво най-много ви е изненадало?

Придайте образ на разговорите

Извадете старите албуми със снимки и придайте образ на разказа си. Споделете някоя забавна случка или как сте се запознали с най-добрия си приятел. Разгледайте заедно уебсайта на бъдещото училище или негова брошура – така детето ще успее да създаде по-реалистична представа за това как изглеждат сградата и помещенията. Може да потърсите прилики и разлики между снимките на вашето училище и това на детето. Би било чудесно, ако посетите училището преди първия учебен ден и по възможност се разходите заедно в двора и в сградата.

Обсъдете новия дневен режим

Подгответе детето за училищния живот – колко време продължава един учебен час, по колко минути са междучасията и т.н. Ако не сте запознати с това, потърсете информация или разговаряйте с класния ръководител. Колкото по-информирани сте вие и детето, толкова по-лесно ще се адаптирате към промяната. Обсъдете и какво ще се промени у дома – в колко часа ще става детето, дали ще закусва у дома, кой ще го води на училище, кой ще го прибира и др. Добра идея е да въведете този режим преди началото на учебната година, за да може детето да свикне с него.  

Отчетете собствените спомени и преживявания

Не всеки от нас пази хубави спомени от времето, прекарано в училище. Възможно е тръгването на училище на вашето дете да събуди тези спомени. Запомнете, че това са ВАШИ преживявания, които са се случили в друго време, и не им позволявайте да засенчат настоящия момент. Нормално е детето в известна степен да се притеснява около първия учебен ден и предстоящата промяна, но също така децата много лесно „се заразяват“ от емоциите на своите родители. Затова отчетете ролята на собствените си преживявания и позволете на детето да създаде свои спомени, базирани на неговия опит.

Много родители се питат дали детето им е готово да тръгне в първи клас. Отговори на този въпрос може да откриете в статията ни за училищна готовност.

С теб

Не пропускайте най-новите статии и предложения за игри! Запишете се за нашия месечен бюлетин като оставите своя имейл: